home   |   past events   |   wednesday meetings   |   books 2010-2022   |   contact   | 

                    

ORACLE 39

CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ A CURATORILOR DE FOTOGRAFIE

București
3–5 noiembrie 2021

 

Ziua 1 – locație:
Academia Română, Calea Victoriei 125
Sala de consiliu

Ziua a 2-a  – locație:
Jockey Club Român
Str. Episcopiei nr. 9, București

Ziua a 3-a
Program cultural 

Între 3 și 5 noiembrie a avut loc la București Conferința Internațională Oracle, aflată la a 39-a ediție. Oracle este o reuniune anuală informală a specialiștilor în fotografie, a curatorilor de expoziții de fotografie și a istoricilor acestei arte. Manifestarea a fost organizată de Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu”, împreună cu Marian Țuțui și Eduard Andrei, cercetători în cadrul aceluiași Institut.
În condiții vitrege de pandemie, au fost prezenți la eveniment specialiști reputați de pe mai multe meridiane, chiar dacă în număr mai restrâns decât la edițiile anterioare: SUA, Australia, Marea Britanie, Germania, Cehia și Grecia. Participanții străini la conferință au fost: Hans Christian Adam, istoric al fotografiei din Germania; Robin O’Dell, curator al colecțiilor de fotografii ale Muzeului de Artă din Saint Petersburg (Florida); Ami Bouhassane, codirector al Penrose Collection și al Farleys House & Gallery din Marea Britanie; Steve Yates, expert în fotografia de avangardă, fondator și curator al Muzeului de Artă din Santa Fe (New Mexico); William Messer, istoric american al fotografiei din Cincinnati și expert în arta fotografică europeană; Petra Trnková Schlosser, istoric al fotografiei și cercetător la Institutul de Istoria Artei al Academiei Cehe de Științe din Praga; Aliki Tsirgialou, curator al colecției de fotografii a Muzeului Benaki din Atena; Graham Howe, curator, istoric al fotografiei și colecționar australian, fondator și CEO al Curatorial Assistance, Inc., o organizație de servicii muzeale specializată în expoziții itinerante; Suzie Katz, expertă în fotografie și președintă fondatoare a PhotoWings din San Francisco.
Dintre specialiștii români, au luat parte la conferință – alături de organizatori – Aurel Stroe, fotograf și expert de artă, Eugen Negrea, președintele Asociației Artiștilor Fotografi din România, Adriana Dumitran, istoric al fotografiei și curator al colecțiilor speciale ale Bibliotecii Naționale, Cătălin Nicolae, arheolog la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” și doctorand la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”.

În sfârșit, a 39-a ediție a Conferinței anuale Oracle a avut loc după ce a fost amânată un an din cauza pandemiei! [...] În prima zi au fost dezbătute scopul și viitorul Oracle, educația, digitalizarea și cercetarea. De asemenea, participanții au vorbit despre activitatea instituțiilor pe care le reprezintă, dar și despre preocupările lor personale. În cea de-a doua zi s-au discutat alte chestiuni de interes pentru breaslă, cum ar fi: raportul dintre caracterul educativ al unei expoziții de profil, cantitatea de informație care se poate scrie pe panoul exponatelor fotografice și timpul mediu petrecut de vizitatori în fața acestora; suprapunerea mai multor funcții și tipuri de experiență pe care le constatăm îndeosebi astăzi, când curatorul de fotografie poate fi în același timp critic, profesor universitar și cercetător; în aceeași ordine de idei, a fost remarcată criza de critici, care determină adesea curatorul să scrie textele de catalog. Programul cultural al ultimei zile a inclus o vizită la cabinetul de fotografie al Bibliotecii Naționale (gazdă: Adriana Dumitran), o vizită la expoziția MultiMedia de la Căminul Artei (gazdă: curatoarea Ruxandra Trestioreanu, profesor universitar la UNARTE), iar seara – un concert la Ateneul Român. [...] 

Ca organizatori suntem mândri că am putut pregăti și găzdui conferința în ciuda tuturor dificultăților și restricțiilor. Mai mult, se pare că a fost vorba despre o ediție care s-a bucurat de un succes deosebit – și poate nescontat – în împrejurările date. Pentru a certifica acest lucru vom reda doar o singură apreciere, cea a lui Graham Howe: „Am demonstrat că dimensiunea nu contează. Aceasta a fost una dintre cele mai bune întâlniri Oracle pentru mine, datorită dimensiunii sale mai mici. Am putut avea conversații mai profunde cu fiecare dintre membrii grupului nostru și să vă cunosc pe fiecare dintre voi mult mai bine decât dacă am fi fost într-un grup de 100.”

Marian Țuțui 

GALERIE FOTO

Be notified of
page updates
it's private
powered by
ChangeDetection
Copyright © Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”, 2013