home   |   past events   |   wednesday meetings   |   books 2010-2018   |   contact   | 

                    

Alan Griffiths
istoric al fotografiei, Canada

Luminous-Lint: Weaving a Multi-Dimensional Tapestry on Photohistory – Challenges and Opportunities

Marți 23 octombrie 2018, ora 10.00
Biblioteca Academiei Române
Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu”
Calea Victoriei nr. 125

Istoria fotografiei este un melanj complex de informații biografice, tehnice și tematice. Fotografiile și documentele de arhivă sunt dispersate în mii de colecții alcătuite din diverse perspective și după norme de catalogare diferite. Modelul tradițional al biografiilor și al articolelor referitoare la expoziții de gen este pus actualmente sub semnul întrebării de către internet, care adună informație din mii de surse pentru constituirea unor baze de date (cum este, de exemplu, Daguerreobase) sau care creează un cadru mai larg pentru studiul istoriei fotografice în ansamblul ei (Luminous-Lint). În expozeul nostru, vom examina progresele înregistrate până în prezent de Luminous-Lint, precum și oportunitățile de colaborare în vederea cercetării imaginilor arhivate pe site – imagini provenind din peste 3250 de colecții distincte.

Photohistory is a complex blending of biographical, technical and thematic information. Photographs and archival research materials are scattered between thousands of collections with different perspectives and cataloging standards. The traditional model of monographs and articles based on exhibitions is now being questioned by Internet based resources that bring together information from thousands of sources to create repositories of knowledge (i.e. Daguerreobase) or broader frameworks to examine the whole of photohistory (Luminous-Lint). In this talk we'll examine the progress of Luminous-Lint so far and the opportunities for collaborative research based on images from over 3,250 distinct collections.

ALAN GRIFFITHS

Alan Griffiths și-a început cariera ca arheolog specializat in preistoria Sardiniei. Realizând că este dificil să-și câștige existența din această profesie, a început să activeze în alte domenii: consultanță IT și cercetare academică. A predat cursuri de multimedia la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, a fost lector la Universitatea din Pittsburgh și profesor invitat la Universitatea din Massachusetts; în plus, a susținut numeroase conferințe. A desfășurat activitate de consultanță pentru Biblioteca Britanică, NATO, IBM, Hewlett-Packard. De asemenea, a lucrat în cadrul unei companii pe internet în Statele Unite (aceasta din urmă – o întreprindere fără succes). 

De multă vreme, Alan Griffiths este interesat de fotografie; în anul 2005 a creat site-ul www.luminous-lint.com pentru a contribui la investigarea aprofundată a istoriei fotografiei. Până în prezent, au fost incluse imagini provenind de la cca 3.000 de organizații, fotografi, galerii fotografice și colecționari particulari din întreaga lume. Acest lucru permite utilizatorilor să exploreze o istorie web în continuă expansiune, prin intermediul a peste 700 de expoziții online, numeroase biografii, tehnici, tabele cronologice și un site bogat vizual. Luminous-Lint include peste o mie de istorii paralele și interconectate ale fotografiei și este utilizat de instituții importante din întreaga lume

Evenimentul este organizat de Institutul de Istoria Artei „G. Oprescuˮ al Academiei Române. Coordonator: dr. Adrian-Silvan Ionescu.

Be notified of
page updates
it's private
powered by
ChangeDetection
Copyright © Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”, 2013